یکی از مشکلات مهم در چیلرهای با اواپراتور Dx از نوع پوسته و لوله کاهش انتقال حرارت به دلیل ایجاد رسوب و بالا بودن اختلاف دمای آب خروجی با دمای تبخیر گاز مبرد می باشد. در این اواپراتورها گاز مبرد درون لوله های مسی و آب درون پوسته می باشد، به دلیل وجود بافل ها و همچنین ساختار اواپراتور ، انجام رسوب زدایی بسیار سخت و در اغلب اوقات نیز به صورت کامل انجام نمی گردد که لاجرم مجبور به تعویض مبدل می شویم این موضوع در چیلر های سایز بزرگ بسیار پرهزینه خواهد بود. در اواپراتورهای مستغرق Flooded بر خلاف اواپراتورهای Dx آب درون لوله های مسی و مبرد در درون پوسته قرار دارد.
با علم به موارد فوق الذکر به برخی از مزایا و معایب هر یک می پردازیم.
در اواپراتور Flooded اختلاف دمای مبرد در حال تبخیر و آب خروجی از اواپراتور در حدود 1/1 تا 1/7 سانتیگراد می باشد در حالی که در اواپراتور Dx این اختلاف بین 5/5 تا 8/3 درجه سانتیگراد است. در نتیجه راندمان چیلرهای با اواپراتور Flooded بیشتر از چیلر های مجهز به اواپراتور Dx است.
در سیستم های Dx برای اینکه از ورود مایع به داخل کمپرسور جلوگیری شود باید دمای گاز مبرد در قسمت ساکشن کمپرسور 10 تا 15 درجه فارنهایت سوپر هیت شود ولی در سیستم های Flooded مبرد در داخل پوسته تبخیر می گردد و با دمای 3 تا 5 درجه فارنهایت بالاتر از دمای اشباع (سوپر هیت) از قسمت بالای اواپراتور ( بدون هیچگونه نگرانی از خروج مایع ) به سمت کمپرسور خارج می گردد، این کاهش دمای گاز فوق داغ باعث افزایش ظرفیت کمپرسور می شود.
یکی از مشکلات کمپرسورها عدم برگشت روغن به داخل کمپرسور جهت روغنکاری می باشد. به همین جهت در چیلر های Dx سرعت گاز مبرد را مقداری بالا در نظر می گیرند تا از برگشت روغن در حالت Full Load و Partial Load اطمینان حاصل شود این موضوع باعث افزایش افت فشار در اواپراتور می گردد در واقع بخشی از توان کمپرسور صرف غلبه بر این افت می گردد اما در اواپراتور Flooded این افت در سمت پوسته بسیار کم است در نتیجه این ظرفیت مازاد باعث عملکرد با راندمان بیشتری در کمپرسور می گردد.
در اواپراتور Flooded به دلیل اینکه تمامی لوله ها در مبرد در حال جوش، غرق هستند در حالت Full Load بازده عالی و در حالت Partial Load بازده نسبتا خوبی دارند زیرا کل سطح لوله ها در انتقال حرارت سهیم هستند اما در اواپراتور Dx در حالت Partial Load برخی از لوله ها از مایع خالی می گردند.
همانطور که می دانیم روعن محلول در مبرد باعث کاهش خلوص گاز مبرد و کاهش کارایی آن می گردد، در چیلرهای با اواپراتور Flooded چون فشار در داخل اواپراتور کمتر از اواپراتور Dx است لذا در خروجی از کمپرسور از تله روغن یا Oil Separator استفاده می گردد که این امر باعث خلوص بیشتر گاز مبرد و افزایش توان آن می گردد.
در اواپراتور Dx در صورتیکه شیر انبساط به درستی عمل نکند و حجم مایع درون اواپراتور افزایش یابد امکان برگشت مایع به کمپرسور و احتمال آسیب به کمپرسور وجود دارد اما در اواپراتور Flooded بواسطه ساختار اواپراتور حتی اگر شیر انبساط خراب شود و کل مبرد از سیکل وارد اواپراتور شود باز هم نمی تواند حجم پوسته را پر کند بنابراین امکان برگشت مایع به کمپرسور تقریبا صفر است.
به دلیل وجود مایع مبرد در داخل اواپراتور بلافاصله بعد از استارت کمپرسور و به چرخش درآمدن پمپ آب در اواپراتور Flooded تولید برودت شروع می شود در صورتی که در اواپراتور Dx این موضوع با تاخیر همراه است.
به دلیل حجم بالای مبرد موجود در داخل پوسته اواپراتور Flooded نوسانات دمایی کمتری در نوسانات باری به نسبت اواپراتور Dx به وجود می آید.
در چیلرهای با اواپراتور Dx می توان از شیر انبساط های ترموستاتیکی یا الکترونیکی استفاده کرد اما در چیلرهای با اواپراتور Flooded امکان استفاده از شیر انبساط ترمواستاتیک وجود ندارد.
در صورت نیاز به اسید شویی اواپراتور، در مبدل های Flooded به دلیل عدم وجود بافل ها و با باز کردن گپ های دو طرف مبدل ، اسید بسیار کمتری استفاده می گردد.
در اواپراتور های Dx گاز مبرد بسیار کمتری به نسبت Flooded مورد نیاز است که همین امر باعث کاهش قیمت تمام شده چیلر می گردد.
در چیلرهای با اواپراتور Flooded مشکل حساسیت به دبی آب در گردش و یخ زدگی لوله ها به نسبت اواپراتور Dx بسیار بیشتر است.
در اواپراتورهای Flooded در صورت بروز مشکل و خرابی برای شیر انبساط می توان به صورت موقت شیر انبساط را بای پاس کرد لیکن بدلیل برگشت مایع به کمپرسور امکان بای پس کردن شیر انبساط در اواپراتورهای DX مقدور نیست.
بطور کلی راندمان چیلرهای با اواپراتور Flooded به نسبت چیلرها ی با اواپراتور Dx حدود 8 درصد بیشتر است